Anak ibu syg

ibu syg sgt anak ibu, Muhammad Mizan Nurhakim

Sunday, August 14, 2016

Tahun Kehilangan....

Salam...tahun ni byk post yg aku hold sbb byk benda berlaku...bln mei aritu aku kehilangan tok ayah kesayangan n pada jumaat 12 ogos lepas bapa mertua plk tlh kembali ke rahmatullah...terkejut sgt lepas hubby inform berita sedih ni...balik jb tergesa-gesa...smpi underware along n riko pun terlupa nk bwh sib baik ada spare dlm beg mama ku...kebetulan jgk parents ku ada dtg ke kl so lepas dpt berita bapa mertua meninggal terus packing n balik jb...

walaupun ayah (bapa mertua) hanya ayah tiri hubby tp bg ku dialah bapa mertua aku sbb hanya dia bapa mertua yg aku ada...sepanjang aku menjadi satu2nya menantu dia, dia sgt sampoi...aku bebas buat ape yg aku suke kat umah dia....nk masak nk kemas n segala2nya...along n riko plk cucu kesayangannya terutamanya si riko...sgt syg...riko lebih syg atok dia (bapa mertua) daripada neneknya sendiri (mak mertua)

semoga ayah tenang di sana n d tempatkan bersama org2 beriman...semoga semua family in law (mak, abg, hatar, asan, arif n aisyah) byk2 bersabar...al - fatihah

Tuesday, June 14, 2016

Ayam Black Pepper



salam olls...arini pembuka bicara kita paparkan gambar dlu hihihi...aku share resipi ayam ni d sebabkan skang dh insaf ckit...konon2 nk jg kesihatan...teringat time pantang bersalin 3 yrs ago...black pepper ni la peneman siang malam hehehe makan wat sambal...b4 aku bebel bnd2 yg xpenting jom tgk resipi dlu

bahan2:
- 1/4 ayam (ambik dada pastu potong kecik2)
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 biji bawang besar
- 1/2 biji capsicum
- 1 biji cili merah (nk tambah pedas letak cili padi)
- serbuk lada hitam (blend kasar), sos tiram, kicap (ckit je), garam  dan serbuk perasa

cara2:
- gaulkan ayam ngn garam & lada hitam...ketepikan
- tumis bawang putih hingga naik bau
- masukkan ayam n kacau hingga masak sempurna
- campurkan sos tiram, kicap, garam, serbuk perasa...klu nk kick lg tambah lg lada hitam
- bila dh sebati, masukkan semua sayur (bawang besar, lada benggala, cili merah)
- kacau sempurna pastu angkat
- siap!



cuba korang test tgk camne...kompem terangkat...hubby tambah 2 pinggan nasi walaupun tgh berdiet...tp hati bini mana xhepi bila tgk suami mkn camtukan...ape tanda tu? mst la perasan lg kn...bdk tomato ngn adik dia, bdk potato mkn nasi ngn telur mata bubuh kicap je sbb semua resipi pedas2 blake...sib baik anak2 ibu suka mkn telur mata so xrasa bersalah sgt hehehe bye2
ni semalam punya menu berbuka...kari ayam (feberet hubby), ayam black pepper n air asam...

Sayur Campur Best

ACU tgk tajuk..perasan x? hehehe best blako...serba serbi best...xpela blalang perasan sorang2 d benarkan hehe...arini nk share resipi main campak2...sayur campur...mudah d sediakan...xsampai 5 minit pun...jom tgk resipi dia




bahan2 dia cam kat atas ni je:

- bawang putih (diketuk)
- cili merah
- capsicum
- bunga kobis
- 1/2 biji bawang besar
- sedikit sos tiram
- garam & penambah perasa

cara2:
- panaskan minyak zaitun
- tumis bawang putih hingga kekuningan
- masukkan semua sayur ...kacau
- masukkan sos tiram, garam n gula (klu pekat tambah air ckit je...1 sudu je)
- kacau smpi kuar asap
- siap 

ni dia empunya diri


senangkan resipi ni...jom cube...slamt berbuka :)

Monday, June 13, 2016

ayam bakar sedap bersama sos salsa tomato

kali ni cuba resipi lain ckit...sebenarnya ayam bakar ni slalu je d masak klu kat umah aku tp kali ni aku tukar sos salsa...sebenarnya aku tgk resipi ni dari tv...klu xsilap rancangan yg ada chef kamarul...

ayam bakar bersama sos salsa


resipi ayam bakar best:

- ayam potong 4 (aku guna 2/4 je)
-  3 ulas bawang putih
- garam
- sos tomato
- lada hitam (blend kasar)
- kicap
- perasa

cara2:
- perap ayam ngn semua bahan2 selama 1 jam
- lepas tu panaskan pemanggang ajaib
- bakar ayam sampai masak (aku guna api kecik je supaya masak kt dalam ngn garing kat luar)
- bila dh masak, angkat ayam
- siap


 resipi sos salsa:
- 1 biji tomato (potong dadu)
- 1/2 biji bawang besar (potong dadu)
- cili padi (sebenarnya xde cili padi utk resipi ni tp aku add sbb aku ngn hubby makan mst kene pedas)
- garam & gula serta cuka sedikit

cara2:
- gaulkan semua bahan2
- siap


mudahkan....hehehe selamat mencuba n selama berpuasa :)

Hari terlajaaakkk rajin

smlm adalah hari terlajak laris rajin aku...b4 pg sekolah lg dh kuarkan ayam n letak dlm sink siap2.. balik je dr sek terus setelkan bdk tomato n adik dia bdk potato pastu terus beraksi d dapur sampai ke ptg huhuhu...maklumla ni kali pertama bukak pose kat umah lepas bercuti panjang kt kampung aritu...

beria masak mcm nk buat kenduri...tp kuantiti sedikitla...sbb dh turun 5kg...klu xkontrol mau nye naik semua berat aku nih hehehe...mari la tgk gapo dio hok ambo masok ni...selekey2...

ni dia...byk x hehehe

ni dia hehehe display gambar dlu...

sayur campur, daging goreng, ayam bakar bersama sos salsa, gulai daging

nnt aku share resipi next post :)

Tuesday, May 31, 2016

ikan siakap masak tomato

ni resipi last week b4 cuti sek...maklumla b4 cuti aritu ari2 bz...ari2 blk lewat...ngn meeting...ngn jamuan...mcm2 la...so satu aritu (xingat dh ari ape) aku gagahkan diri utk masak sbb bdk tomato ngn bdk potato bese tdo awal klu weekdays so malas la nk kuar dinner...balik sek je terus bukak freezer kuarkan ikan siakap yg ada dlm peti (ikan ni dh siap siang...senang) so rendam je supaya cepat lembik...lepas dh siapkan bdk2 kecik, solat n mandi...aku melompat masuk dapur...bg 2 org bdk tu tgk cite kartun (superwing) baru diorang duk diam2...nk masak ni xlama mana pun...yg penting b4 masak lauk kene masak nasik dlu supaya lauk masak time sama ngn nasik masak (konfius ke ayat aku nih...hehehe) jom tgk resipi kat bawah ni...


resipi:
- 1 ekor ikan siakap (goreng deep fry - lumur garam kunyit ngn tepung ckit utk garing) - aku guna tepung jagung
- bawang putih ngn bawang merah  - dimayang halus
- sedikit sos tiram, sos cili, sos tomato, garam n perisa
- tomato, bawang besar ngn cili besar utk hiasan

cara2:
- goreng ikan sampai garing then ketepikan
- tumis bawang hingga garing (guna ckit je minyak goreng ikan td) masukkan semua sos...serba ckit je...nak campur kicap ngn sos ikan ckit pun xpe...
- bila dh nampak cam sebati n kuar asap campur ckit je air putih
- tambah garam n serbuk perasa
- letak bahan2 hiasan (tomato, cili segar, bawang besar)
- pastu tuang atas ikan td
- siap

sib baik siap ontime...kebetulan hubby balik semua baru je siap masak...ape lg bedal la sebelum maghrib...hubby ngn anak2 siap tambah2 lg...tp utk hubby aku tambah 1 lg menu iaitu sambal tomato huhuhu hubby ku xleh makan klu xpedas (maklumla org johorla katakan) so skng ni sejak anak2 dh semakin membesar aku n hubby train dornag makan nasi so lauk xleh pedas sgt nnt kesian plk kat tomato ngn potato...nnt sambal tomato tu aku share resipi dia lain kali ye sbb gambar xde...nnt next time aku ambik gambo n share k...bila tgk hubby ngn anak2 mkn berselera aku pun rasa happy wlaupun penat...itulah air tangan isteri n ibu hehehe :p slamat mencuba semua :)

Monday, May 30, 2016

bila anak xsuke makan

pening kelapa kepala bila anak2 x brapa suka utk makan...end up ibu kene jg tong sbb xnk bazirkan makanana (kenyataan bkn alasan semata2 hihi) time ada masa ni aku cube la google camne nk tarik minat anak utk makan...termasuklah jgk cara2 nk hias makanan supaya jd menarik...

bdk tomato @ along...xsuke mkn buah & sayur...menu dia ari2 ialah roti, nasik (dlm kuantiti kecik je), lauk yg dia suka plk ikan n telur...milo @ susu dutchlady coklat

bdk potato @ riko plk suka minum susu dumex (main food) pastu sayur n buah2...nasi xnk langsung
risau ada pening pun ada bila anak susah nk mkn...abah dia beli mcm2 vitamin termasukla calips (yg mia sara duk iklan tu) pun xjd ape...ni hasil tangkapan aku kat google arini...hrp2 dpt bantu ckiit2

roti + coklat

pancake + fruits 

telur + vege

nasi + vege

roti + coklat

fruits
* credit to en google...sbb semua gambar d ambik dr sana...hopefully pasni blh la variasikan lg makanan utk anak2 supaya lebih mengikut pola pemakanan sht...korang pun leh try bg yg ada prob cam aku ni

ni dia bdk potato & bdk tomato yg memilih makanan