Anak ibu syg

ibu syg sgt anak ibu, Muhammad Mizan Nurhakim

Saturday, September 4, 2010

suamiku teror d dapur...

kes kes kes...im bekkk...today sgtla hectic, bgn pg2 buta lg pg klang, ambik kete hubby yg baru siap...pg plk naik train yg begitu ramai org, dh la terpaksa berasak2 dlm train, ada mcm2 bau, duk berdiri dekat separuh jln sib baik dpt duduk tp 2 pn lg 2 station b4 smpi kt klang huhuhu...lepas ambik kete, hubby plk beria2 nk g pc fair kat klcc (pdhal aku tau, dia nk round2 jek sbb dh la rindu kt kete dia), kt klcc plk susah nk parking, nk parking dlm klcc mmg xberbaloi, bek naik train jek so balik la ke umah dgn menggunakan jln kuching (berpusing2 satu kl) n sampai kat umah, hubby pengsan xsedarkan diri (akak tdo ngan nyenyaknya) so d kesempatan ni aku yg xberkesempatan ni pn mahu menggambil kesempatan ber'fb', ber'blog' dan bermacam2 'ber' lg hehehe, b4 sampai umah dia request nk makan puding caremal, dia ckp dh rindu ngn puding caremal aku so skang ni puding dlm process (ngah kukus..ada 1/2 jam lg) mostly ari2 aku update ape yg aku masak so arini nk share resipi suami plk, sape kate my husband xpandai masak...kdng2 dia lg teror dr i (bubur kacang, bubur pulut itam) n mcm2 lg la..kt cni aku nk share resipi simple yg hubby aku wat hehehe (poyo jap)


nugget ada terselit jgk kat c2...abaikan~~~

ayam mfc (mote fried chicken)

bahan2:
- bahagian2 ayam (kepak, peha n dada) > bersih n rebuskan bersama sedikit garam
- tepung kfc instant
- putih telur
- minyak utk menggoreng

cara2:
- rebus ayam hingga separuh masak
- toskan ayam n celupkan kedalam putih telur
- gaulkan dgn tepung kfc instant
- goreng hingga kekunigan

klu dh org laki wat keje...semua pinggan d kawin2 kannya huhu

mote salad

bahan2:
- 1/2 btg carrot
-1/2 bahagian kubis
- 1 biji tomato
- mayonis
- susu segar

cara2:
- mayangkan kesemua sayur2 (carrot, kubis, tomato) * klu ada lada benggala best gak
- campurkan mayonis + susu segar
- gaulkan kesemuanya hingga mesra

set ni sesuai d makan bersama kentang goreng n nugget, ni menu simple yg hubby pernah buat utk dinner kami hehehe...skang aku nk share 1 lg resipi yg baru je 1st time aku wat, tp last week la (sorry last week xsempat ngn update blog) iaitu sambal udang petai, hubby yg sememangnya suka sgt makan benda2 pedas makan sampai 2 3 pinggan walaupn pedas :p puas hati i masak klu dia mkn cam2 lalala

make sure sediakan se 'jug' air sebelum makan :p

sambal udang petai

bahan2:
- 1/2 kg udang sedar > d buang kulit
- 4 papan petai (ikut cite rasa msing2 tp kali ni hubby request nk byk2 petai)
- 4 senduk cili giling (lada kering + halia + bawang putih + bwng merah > kisar)
- 1 mangkuk kecil air asam jawa
- 1 sudu gula
- garam sekucup rs

cara2:
- panaskan minyak n tumis cili giling hingga betul2 pecah minyak
- masukkan udang n kacau
- masukkan air asam jawa, garam n gula
- apabila sambal hampir kering, masukkan pula petai n kacau mesra

makan ngn nasi panas mmg menyelerakan, hubby asyik duk makan udang je, lepas satu satu dia mkn, habis muka jd merah sbb pedas hehehe...selamat mencuba :)

No comments: