Anak ibu syg

ibu syg sgt anak ibu, Muhammad Mizan Nurhakim

Friday, February 11, 2011

puding roti koboi bersama sos kastard :)

lama tul xshare resipi kat cni, maklumla bz malas :p ...td tetiba je teringin nk masak puding roti, dlu dh wat skali, tp xde sos, teringin plk nk try puding roti yg mcm jue wat dlm blog dia tu hehehe so arini ngn barang2 yg xde tp d sebabkan keinginan ada, maka terjadilah puding roti koboi hehehe

~ display gambar harus...untuk bg support hehe ~

~ nilah puding roti koboi saya ~

~ sos kastard membuatkkan puding bertambah terangkat ~

~ satu untuk saya, saya untuk husband ~


bahan2 puding roti:
- 1 bungkus roti gardenia (kecil)
- 1/2 tin susu pekat manis + 1/2 tin air suam (sebenarnya 1 tin susu cair tp sbb susu cair xde so guna cari koboi :p)
- 4 biji telur
- 3 sudu butter
- 3/4 cawan gula
- 1 sudu kecik esen vanila
- kismis (untuk hiasan)

bahan2 sos kastard:
- 1/2 tin susu pekat manis + 1/2 tin air suam (sama jgk-alternatif menggantikan susu cair :p)
- 2 sudu besar gula
- 2 sudu besar tepung kastard
- 1 sudu kecik esen vanila

cara2:
untuk puding.....
- koyak2kan roti (mcm koyak2 kertas la lebih kurang) n masukkan dlm 1 mangkuk besar n basahkan dgn sedikit air
- dlm mangkuk yg berlainan pukul telur, gula n butter hingga kembang (jgn pukul org dh)
- campurkan dgn susu n air (kalu ikut resipi asal campurkan susu cair)
- kemudian tuangkan kedalam roti yg dh dikoyak td n gaul sebati...biarkan selama 1/2 minit aka 30 saat hehehe
- pastu tuang ke dlm loyang yg telah d sapukan butter n d lapik ngn plastik
- taburkan kismin atas puding roti 
- kukus selama 1 jam


untuk sos kastard.....
- panaskan susu + air + gula + tepung kastard + esen vanila dlm periuk kecik (kalu xde periuk kecik guna yg besar pn xpe, jgn guna baldi sudah)
- kacau perlahan2 dgn api yg kecik (kalu guna api besar terbakar plk dapur) sehingga pekat



-setelah puding roti masak, sejukkan sebentar kemudian bolehla d potong2 n d siram ngn sos kastard...
- selamat mencuba :)


p/s: masa buat sos kastard, aku hampir2 nk campur ngn tepung jagung sbb tunggu punya tunggu punya tunggu xpekat2 jgk...rupenya api yg aku guna kecik sgt, patutla lambat pekat...so harap bersabar menunggu sos kastard anda betul2 pekat, tp sbb dlm resipi koboi ni aku guna susu pekat so xyah bubuh gula la dlm sos sbb dh manis, klu guna susu cair maybe kene letak gula la kot, yg membuatkan senyum sampai ke telinga bila hubby ckp 'emm sedapnya' hehehe, nk tdo pn blh senyum lg, cubala :)

2 comments:

farahiyahziad said...

wah..bila nok wak ko farah plok??haha :D

NadiaNatasha Norhusniyah said...

meh la cni klu nk makan, farah main ngn bdk tomato, kak nor masak puding hehe