so balik je dr sek terus kuarkan ikan dr freezer...rendam peria dlm air garam n ready2 bahan2 utk masak...jom tgk resipi
ikan cencaru sumbat kegemaran hubby |
Ikan Cincaru Sumbat Ala Nor (perasannya :p)
Bahan2:
- Ikan cincaru 3 ekor (saiz sederhana...belah belakang)
- cili kering (klu nk pedas bubuh byk, klu xnak segenggam pn dh cukup), 2 ulas bawang putih, 2 ulas bawang merah, 1cm halia - dikisar
- minyak - utk menggoreng
- serbuk kunyit
- sedikit garam
- sedikit serbut perasa
- limau kasturi (optional)
Cara2:
- bersihkan ikan
- lumurkan garam + kunyit pd ikan n perap sebentar
- bahan kisar dikisar hancur
- masukkan bahan kisar ke dalam ikan
- goreng dlm minyak yg panas
- hidangkan dgn perahan asam limau kasturi
peria goreng telur...kegemaran hubby jgkkk |
Peria Goreng Ala Nor (nk jgk letak nama sendiri hehe)
Bahan2:
- 3 batang peria (potong n rendam dlm air garam selama 30 min)
- 2 ulas bawang putih
- 1 ulas bawang merah
- sedikit garam, pati ikan bilis meggi
- 1 biji telur
Cara2:
- potong peria n rendam dlm air garam selama 1/2 jam
- bawang putih n merah dimayang halus
- panaskan minyak n tumis bwng merah n putih hingga garing
- masukkan peria n telur
- angkat n hidangkan
simple je resipi2 nya tp sbb aku ni lambat wat keje so kene get ready lebih awal, mlm tu plk wat kek batik utk hubby bwk bekal kat sana huhuhuhu...selamat mencuba
No comments:
Post a Comment