Anak ibu syg

ibu syg sgt anak ibu, Muhammad Mizan Nurhakim

Sunday, August 22, 2010

masak memasak weken

hati berbunga2 utk memasak bila d puji suami :p so misi arini ialah utk buat resipi2 baru, last friday aku ada tanye kak salmi pasal sambal utara yg campur ngn isi ikan tu, mmg best tp aku xtau resipi dia, then kak mie bgtau la resipi tu n ada satu resipi lg dia kata best gak tambah2 lg klu makan ngn nasi panas. pastu aku wat siew pak choi celur, pencuci mulut plk aku masak butir nangka, maklumla suami mmg suka sgt kuih muih tradisional ni so aku pn blaja2 la buat sejak akhir2 nih :)

Siew Pak Choi Celur
bahan2:
- siew pak choi 6 tangkai
- 3 ulas bawang putih
- 1 biji cili merah
- 2 sudu sos tiram
- garam + perasa + air

cara2:
- celur siew pak choi n toskan kemudian susun dlm pinggan
- tumis bwng putih yg d ketuk
- masukkan sos tiram + cili
- masukkan air n tambahkan garam + perisa
- tuangkan sos yg d masak d atas siew pak choi yg d susun dlm pinggan

Ikan lenggat (@ ikan stim asam jawa

bahan2:
- 3 ekor ikan kembung
- 2 mangkuk air asam jawa
- secubit garam
- tambahan: limau kasturi + cili hijau

cara2:
- ikan kembung d bersihkan n d susun di dlm kuali leper
- masukkan air asam jawa 3/4 paras ikan
- masukkan garam
- stim selama 30 minit dgn api yg kecil
- apabila ikan dh masak, angkat n hidangkan bersama limau kasturi n cili potong

butir nako @ biji nangka

 bahan2:
- 2 mangkuk tepung pulut
- 1/2 mangkuk tepung beras
- 1 tin susu cair
- sedikit halba
- air pandan
- 2 sudu gula pasir

cara2:
- satukan tepung pulut n tepung beras n air pandan sehingga sebati n uli bulat2 mcm biji nangka
- celur biji td dlm air yg mendidih
- utk kuah: masukkan 1 tin susu cair, gula n halba n panaskan atas api yg kecil
- apabila biji td terapung, toskan n masukkan kedalam kuah
- apabila kuah mendidih, angkat n sedia d hidangkan

itu je yg larat nk buat hari ni...selamat mencuba :)

No comments: