Siew Pak Choi Celur |
- siew pak choi 6 tangkai
- 3 ulas bawang putih
- 1 biji cili merah
- 2 sudu sos tiram
- garam + perasa + air
cara2:
- celur siew pak choi n toskan kemudian susun dlm pinggan
- tumis bwng putih yg d ketuk
- masukkan sos tiram + cili
- masukkan air n tambahkan garam + perisa
- tuangkan sos yg d masak d atas siew pak choi yg d susun dlm pinggan
Ikan lenggat (@ ikan stim asam jawa |
bahan2:
- 3 ekor ikan kembung
- 2 mangkuk air asam jawa
- secubit garam
- tambahan: limau kasturi + cili hijau
cara2:
- ikan kembung d bersihkan n d susun di dlm kuali leper
- masukkan air asam jawa 3/4 paras ikan
- masukkan garam
- stim selama 30 minit dgn api yg kecil
- apabila ikan dh masak, angkat n hidangkan bersama limau kasturi n cili potong
butir nako @ biji nangka |
bahan2:
- 2 mangkuk tepung pulut
- 1/2 mangkuk tepung beras
- 1 tin susu cair
- sedikit halba
- air pandan
- 2 sudu gula pasir
cara2:
- satukan tepung pulut n tepung beras n air pandan sehingga sebati n uli bulat2 mcm biji nangka
- celur biji td dlm air yg mendidih
- utk kuah: masukkan 1 tin susu cair, gula n halba n panaskan atas api yg kecil
- apabila biji td terapung, toskan n masukkan kedalam kuah
- apabila kuah mendidih, angkat n sedia d hidangkan
itu je yg larat nk buat hari ni...selamat mencuba :)
No comments:
Post a Comment