wifey: camne sambal tumis johor tu, nor xtau n xpernah plk makan, sambal tumis klantan tau la
hubby: sambal dia kene masak lama n biar sampai pecah minyak
wifey: ada extra raw material kene bubuh ke
hubby: abg slalu tlg mak buat tp tlg kacau je, xtau plk mak letak ape
wifey: adoiiya
dsebabkan nk memenuhi rs si suami yg teringin sgt2, aku pn google la ckit n cari la resipi sambal tumis johor yg dia ckp tu, n hari ni misi terlaksana hehehe jom tgk
Sambal Tumis Johor
bahan2:
- 1 mangkuk ikan bilis
- 3 senduk cili giling + halia + bawang putih + bawang merah yg dikisar halus
- 2 sudu air asam jawa
- 1 sudu kecik gula melaka
- serai (d ketuk)
cara2:
- goreng ikan bilis hingga garing n ketepikan
- panaskan minyak n masukkan cili giling n masak hingga naik minyak (guna api yg kecik)
- bila sambal hampir kering, masukkan serai, air asam jawa, gula melaka
- masukkan bawang n perasakan dengan garam n gula
- sedia d hidangkan
sambal tumis johor utk myhubby |
Pucuk Ubi Masak Lemak Cili Padi
bahan2:
- pucuk ubi (ikut suka ckit xpe, byk pn xpe) - d potong kecik2 n d celur
- 1 biji kelapa (ambil santan je)
- 2 biji bawang merah (dtumbuk)
- 5 tangkai cili padi (dtumbuk)
- 2 batang serai (dketuk)
- 1cm halia (dtumbuk)
- 1cm kunyit hidup (dtumbuk)
- 2 keping asam
- gula n garam
cara2:
- satukan santan, bawang merah, halia, kunyit hidup, cili padi n masak atas api yg sederhana
- bila mendidih, masukkan pucuk ubi yg telah d celur
- masukkan asam keping
- perasakan dgn gula n garam
- sedia d hidangkan
masak lemak cili padi pucuk ubi |
selamat mencuba n selamat berbuka puasa :)
No comments:
Post a Comment