bahan2:
- 1 cawan tepung beras
- 1 cawan gula
- 5 cawan air
- daun pandan + air kosong (d kisar)
- 4 sudu tepung beras (diratakan)
- 1 biji kelapa (ambik santan)
- garam
cara2:
- satukan tepung, gula, air daun pandan n air sampai sebati
- campurkan santan ngn 4 sudu tepung beras + secubit garam + sedikit kapur (tp kali ni aku xguna kapur sbb xde kapur kt umah, kt sek pun xde kapur sbb dh pakai maker pen skng)
- masak acuan tepung hingga pekat n berkilat
- tuangkan acuan tepung yg dh masak dlm bekas yg kecik2 (lg best klu dlm daun pisang tp aku guna bekas plastic je)
- panaskan santan td n tunggu hingga masak
- tuang santan atas aduan tepung n sejukkan
- sedia d makan :) (nk lg best letak dlm peti ais pastu baru makan)
mula2 tu aku rs cam takut gak nak makan tp hubby makan dlu, makan satu sudu dia senyum, makan satu sudu lg dia senyum lg, aku dh cuak dh, dlm hati 'hai xjd la gamaknya kuih aku nih' pastu aku tanye dia : sedap ke abg? dia pandang aku n senyum...'sedap, sedap sgt' pastu dia tanya lg camne nor buat yg lapisan hijau ni sedapla...aku muskil lg 'jolo ko dio nih ko sajo nganging kakku' ckp dlm hati je la hehe then aku try wow, mmg betulla, sedap la...nampak je comot tp best hehe, xsangka resipi ni menjadi, next time blh wat lg hehehe
~ resipi wajib ada walaupn dh comot tp attach gak hehe ~ |
~ comot tp sedappp ~ |
~ inilah hasilnya ~ |
1 comment:
kurangkan santan utk kesihatan hehehe
Post a Comment