Anak ibu syg

ibu syg sgt anak ibu, Muhammad Mizan Nurhakim

Saturday, July 20, 2013

ayam bakar penyet ala2 wong solo

salam kawan2...arini baru ada semangat nk share resipi baru...smlm bukak pose aku masak kari ayam + peria goreng telur (hubby yg request) pastu ayam bakar penyet (diri sendiri yg request)...masak awal2 lg, dlm kul 1 ptg sbb nk cepat2 siap...ptg dh blh kuar jln2 dh hehehe

dlm kul 5 lepas solat Asar, kami kuar pg pasar ramadhan kt Danau Kota sambil bwk bdk potato jln2...mmg meriah...mmg ramai org tp xde plk benda2 yg aku terliur nk mkn kalu g hotel mungkin terliur kot hehehe (demand betul aku nih hahaha)...tp hubby beli jgk la air tebu ngn lepat pisang + lepat labu...d sebabkan bdk potato tdo walaupun abah dia dukung tambah plk asap2 yg berkepul2 ngn org ramai so aku ajak hubby cepat2 beredar dari ctu...masuk dlm kete round2 pusing2 kl je la...

balik umah ngam2 dh dekat2 nk bukak pose...akibatnya lepas Isyak terus tdo...ibu je yg tdo...anak ngn bapak xtdo pun lg hehehe sib baik kul 1 pg td hubby kejut bgn smayang Isyak pastu terus sahur n skng berduet ngn hubby duk main comp sebelah menyebelah kat library kt umah nih hehehe

arini nk share resipi ayam bakar penyet ala2 wong solo...cuba la InsyaAllah rasa tu dh dekat2 sama (sambal dia la) ayam tu masih kene improve lg utk jd mcm wong solo tp ttp lazat...jom tgk

sedapnya tp pedas ckit hehehe

Resipi:

(1.) Ayam Bakar

Bahan2:
- 5 ketul ayam (aku guna kepak je)
- 2 ulas bawang putih*
- 2 cm halia*
- sedikit garam*
- sedikitserbuk kunyit*
(bahan bertanda * ditumbuk lumat)
- 2 sudu sos tiram

Cara2:
- perap ayam dgn bahan2 td selama 1 jam...nk ayam jd lg lembut, perap lama lg
- bakar ayam dgn menggunakan pemanggang ajaib hingga masak


(2.) Sambal Penyet

Bahan2:
- 7 ulas bawang putih
- 2 biji cili merah besar (dipotong besar2)
- 10 - 12 biji cili merah kecik (klu xtahan pedas jgn letak byk)
- minyak utk menggoreng, sedikit garam & bahan perasa

Cara2:
- goreng bawang putih ngn cili hingga 1/2 layu dlm minyak yg banyak (biar semua bahan tenggelam)
- angkat & toskan
- bila dh sejuk, tumbuk semua bahan td kemudia masukkan sedikit garam & serbuk perasa
- tambahkan 1 sudu minyak (ambik minyak yg digunakan utk gorengan td) ke dlm bahan2 tumbuk td pastu kacau hingga sekata
- letak diatas ayam bakar td & siap!

p/s: sape2 yg xtahan pedas...sila kurangkan cili merah tp tambah cili besar warna merah ye hehehe

No comments: