bahan2:
- 2 keping daging kambing (aku beli yg frozen kat jusco je hehehe)
- 3 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 2cm halia
- 3 biji bunga cengkih, buah pelaga
- 1 biji kulit kayu manis
- 2 sudu besar cili kering kisar
- 4 sudu rempah kari (aku guna brand allagapas)
- 1 mangkuk air asam jawa
- 1 batang lobak merah
- garam secukupnya
cara2:
- potong daging kemudian bersihkan...ketepikan
- mayang bawang merah & putih serta halia
- panaskan minyak kemudian tumis bunga cengkih, buah pelaga & kulit kayu manis
- masukkan bawang merah, putih & halia...goreng hingga garing
- masukkan cili kisar, rempah kari & garam...tumis hingga pecah minyak
- bila dh pecah minyak masukkan daging, balik2kan sampai empuk
- tambahkan air asam jawa & sedikit air kosong (kalu xnk pekat tambah byk ckit air kosong)
- bila kari dh mendidih masukkan lobak merah (sbb time ni xde bendi & tomato so aku guna carrot je hehehe)
beronggeng baca blog smbil bukak fb sebelum ini bdk potato bgn :P |
gembira bila hubby puji sedap...bila daging dh habis dia makan dia suh simpan lg kuah tu sbb nk suh aku masukkan telur rebus dlm kuah kari yg lebih tu sbb sdp sgt katanya :p wow gembira sampai kembang idung...pg td b4 pegi office skali lg dia request nk mkn kari kambing lg la...huhuhu lepas je balik dari sek td aku terus kuarkan daging ready2 nk masak pasni...skang tgh wat durian crepe tp kulit xmenjadi sgt, cream dia plk cair haihhh xtau la napa...utk elakkan mood geram aku bukak lappy pastu update blog sambil2 key in data budak2 aku hahaha...pasni nk sambung bali...curi masa bukak fb & baca blog sebelum bdk potato bgn hehehe bye2
No comments:
Post a Comment